Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VI. Hadügyi alapok

2009.04.091. Minimum elvárások
Elvárásunk, hogy a fejlettségi szintednek megfelelő sereggel rendelkezz!

A hajók számára a következő minimum elvárásokat fogalmaztuk meg:
0 - 29.999 pont: 5-10 hajó/város
30.000-79.999 pont: 15-20 hajó/város
80.000-99.999 pont: 30 hajó/város
100.000 pont felett átlépő vagy: legyen sok hajód!

2. A flotta összetétele
- evezőkerék - erős, gyors
- búvár, védelemben is erősebb, mint az evező, védelemben is jó a támadó ereje mert nem támadó bónuszos és bármilyen távra csak 20 perccel lassabb
- ágyú hajó, védelemre

Ha (még) nincs evezőkerekesed/ágyúhajód, akkor gyárts katapultot és lánghajót!

3. A szárazföldi sereg összetétele:
- phalanx
- gőz
- puska - gyengébb, mint a bombázó azonos aranyra számolva 30%-al, de még így is jó, olcsó, gyorsan meg van és ha nincs bombázó, akkor csak ez van.
- bombázó
- faltörő kos: védelmi erőt ad
- katapult - kevés lakost használ el
- ágyú erős, mint állat, ez nem csak tör, de erőt is ad a támadásba
- felcser (működik mert állóképességet javít)

SEMMIKÉPPEN NEM TARTANI: séf. Nem működik, drága. Dísznek meg drága, ha felesleges aranyad van, add nekem. Erre ne költs.

Lehetőség szerint mindenki a maga szintjén válogasson ezekből. Az egységeket pedig érdemes aranyra fejleszteni a műhelyben.

4. Sima támadás/fosztás
Alapeset, hogy küldj kémet. Ha a kémkedés nem sikerül 1kémed legyen ott, mert majd ha harcolsz, kapukat fog nyitni. Felesleges több kém erre a célra, nem lesz hatékonyabb.
Ha nem tudod, hogy milye van, akkor küldj kémtámadást. 30 phalanx. Abból mindig jön haza és pontosan tudod mi van ott.
Támadó blokádnak az evezőkerekeseket javasoljuk. Akinek van, utána mehet a búvárhajó is mert erősebb. DE ne egyszerre küld. Ilyenkor megérkezik az evezőkerék és következő körben ott vannak a búvárok is.
Ha tudod, hogy mik vannak ott, akkor küld a blokádodat ami leveri a védelmét (ha nincsenek ott hajói akkor is küldj blokádot, kivéve, ha nincs serege). A blokád érjen oda elsőnek, utána pár perccel a sereg.

5. Hullámban való támadás
Lényege: Két részben küldesz szárazföldi egységeket.
Az eljárás úgyan az mint az előbb, csak a sereg elküldésében tér el.
Az első hullámban minden faltörő egységet küldj el (100 db 10 ponton tör első körben, 200 db 20 helyen), felcsereket, phalanxot és gőzt és mindent.
A második hullámban pedig, kardforgató, lövész és bombázó. Ha "csak" 10 ponton törsz falat akkor a 2. körbe ne küldj semmit, csak a 3. körbe mert addigra le lesz törve a maradék fal is. Ha az első körben 20 ponton törsz, mehet a 2. körbe minden.

Megy egy kis csapat felderítés, utána a fő sereg (ha a felderítés szarba futott már lehet is vissza gombot nyomni a fő seregre mert felesleges odaérni és nincs veszteség) és a fő sereg UTÁN még egy kis csapat. Miért? Mert ha odaérünk, hiszen a felderítők szerint frankó, aztán kiderül, hogy mégis szar van a palacsintában és menekülni kell akkor NEM MENEKÜLSZ, az UTOLSÓ hullámot (pár egység) visszahívod a hajóknál. Következő körben bukod a csatát és -mindenki-hazajön. De nincs menekülés veszteség csak a pár egységes csapatra. (Ám ha menekülsz akkor 25%-ot egyből buksz a seregedből.)

6. Védekezés
Az alap: minél magasabb városfal és legalább 20-as rejtekhely, tele kémekkel!
Az egységek közül erre a legjobb a phalanx+gőz+puska, különben nincs támadó erőd és csak a vereséged idejét nyújtod el. Hiába állod a sarat sokáig ha nem versz le a támadóból, bedarál. Tehát kell gőz és puska is védekezni és az ágyúhajó, meg mellé evező vagy ha van búvár mert ütni itt is kell.

Ha túlerő jön nem kell beleállni, hogy a sereget is bukjad. Amit tudsz mented, katonákat város védésre elküldeni szigeten belül - ez a séta.
Ha hullámban támad és gép előtt vagy, akkor első hulláma előtt séta és a második előtt a sereget visszahívod. Ez meg azért jó mert amúgy elvert volna esetleg, így meg nyert egyet, aztán a második körét bucira vered és neki nem érte meg. Ha nem éri meg, nem fog jönni ha van egy csöpp esze.

 

Kép

 


Hadügy

Az egységek értéke mind szárazföldi egységek, mind hadihajók esetén: minden egyes felhasznált nyersanyag után 0,02-es szorzó jár, így adják a Tábornoki pontokat. (pl.: 1 parittyás ’ára’ 40 fa -> 40*0,02 = 0,8 TP) Ezek a tábornoki pontok egyben az összpontszámba is beletartoznak, tehát egy egység az összpontszámot is ugyanúgy növeli.

Minden szövetségi tagnak kötelező olyan szintű védelmet tartania a városaiban, amik a sajt fejlettségi szintjén elvárhatóak. Ennek értelme: a fosztás-vágyból történő idegen támadások hatékony kivédekezése, veszteségek minimalizálása. Az ’elvárható szint’ az új verzióban nehezen határozható meg tábornoki pontszámokban, ezért a mindenkori Tábornok feladata és felelőssége a tagok hadseregének felügyelete. A tagok ugyanakkor kötelesek megfogadni a vezetőség által feléjük támasztott elvárásokat. Ezen elvárások teljesítésére mindig kellő türelmi idő áll a játékosok rendelkezésére. A Tábornok mindig meghallgatja az egyes tagok véleményét, észrevételét, estleges problémáit a sereggel kapcsolatban, és közös fejlődési terv keretében igyekeznek megoldani azokat.

1. Szárazföldi sereg:

Parittyás:
A tudása kicsi. Abban az esetben, ha nagy támadás ér valakit, akkor jól jön, hogy az ára rendkívül alacsony, és gyorsan képezhető, ezért hamar lehet akár több száz egységet gyártani belőle, ami lelassítja az ellenfél támadását, de meg nem fogja állítani! Önmagában nem elég tartani az akadémia tagjainak! Sok parittyás árából kevesebb, de erősebb egységeket lehet képezni.

Kardforgató:
Ezt az egységet már lehet tartani, főleg a kicsi, alacsony pontszámú tagoknak. Ez is olcsó, és ha elég sokan vannak, akár fosztásra is jók lehetnek. A támadó bónuszuk segítségével alaposan meg tudják támogatni a nagyobb erejű egységeket a seregben.

Phalanx:
Ez az, amit mindenkinek ajánlunk!!! Olcsó, gyorsan kész van, és a védekezési értéke szinte a legmagasabb, ehhez jön még a védelmi bónusz. Az alacsony pontszámú játékosoknak szinte kötelező ebből az egységből tartani városonként úgy 50 darabot. Nagyon jól megoldja a védekezést. Magas az állóképessége. Védekező egység.

Íjász:
Az egyik leggyengébb harcos lett, hamar elhullik a csatákban, sajnos nem nagyon éri meg tartani az új verzióban.

Lövész:
Az előzővel ellentétben ez az egység jelentősen megerősödött, ezt ajánljuk a phalanxok mellé, mint támadó egységet. Ezekkel lehet bátran fosztani menni, egy 0 védelemmel rendelkező ellenfél ellen 3-4 darab elég egy támadás során.

Gőzóriás:
Mindenki kedvence. Kitűnő támadó és védelmi erő, megfelelő kitartási érték. Hátránya, hogy sokáig tart kifejleszteni az akadémián, tehát kis pontszámú játékosoknak nem elérhető. Viszont aki kifejlesztette, az tartson belőle minél többet. Minimális szinten 20 darabot városonként. Körülbelül a gőzóriás kifejlesztése az a határ, több szempontból is, ahol már át lehet lépni a következő szövetségi szintre. Ott pedig már sok-sok gőzóriás kell. Tehát ha van aranyatok, fátok és kénetek, fejlesszetek gőzóriást! Ez mellett az egység mellett néhány száz kardforgató, phalanx vagy lövész, vagy ezek különféle vegyes alkalmazása kitűnő sereget eredményez.

Bombázó:
A legerősebb támadó értékkel rendelkezik, és az új verziónak köszönhetően megfizethető a fenntartása is. Viszont még később lesz csak elérhető, mint a gőzóriás. Ha már kifejlesztettétek az akadémián, építhettek ebből is, bár kétszer annyi arany a fenntartása, mint a gőzóriásnak, ezért csak óvatosan.

Faltörő egységek: Faltörő kos, Katapult, Ágyú
Ezek az egységek ebben a verzióban már működnek, ezért tarthattok belőlük, és bátran használhatjátok az ellenfél falának áttörésére. Törő bónusszal rendelkeznek, tehát a fal áttörésére találták ki. Amint a fal megtörik, a támadó egységek támadó bónusza jelentősen nő, így lerövidül a csata ideje.

Séf és Felcser:
Nem kifejezetten tudják a séfek azt a hatást nyújtani, amit kellene, ezért itt az akadémián nem nagyon javasoljuk a tartásukat. A feljebblépéshez közel álló, nagy hadsereggel rendelkező játékosok tarthatnak néhány darabot, hiszen a felcser gyógyító bónuszának köszönhetően valamennyi erőt/kitartást visszaad a harcosoknak. Elég nagy sereg mellé már kell néhány felcser, valamennyit segítenek, de csak nagy és hosszú csaták során van idejük kifejteni a hatásukat.

2. Hajók:

Minden játékos köteles minimum 10 hadihajót tartani minden városában. (10.000 összpontszám alatt elég 5 darab/város!) Ezek arra jók, hogy a szárazföldön érkező támadásokat visszafordítsák, hiszen ha van védekező hajó a kikötőben, akkor azt a várost csak hajóhad blokáddal lehet kifosztani, ami annyival nagyobb tervezést igényel a támadó részéről, elsősorban olyan városokra támadnak, ahol nincs tengeri védelem.

Pontszám szerinti kategorizálás:
0-29999 pont: 5-10 hajó/város
30000-79999 pont: 15-20 hajó/város
80000-149999 pont: 30 hajó/város
150000 pont felett átlépő vagy, legyen nagyon sok hajód!

A hadihajók kategorizálása lényegesen egyszerűbb a szárazföldi egységeknél, mivel összesen 7 fajta hajó van, 3 támadó, 3 védő és 1 általános:

Törőhajó és Balliszta hajó:
Ezek alacsonyabb értékű, visszafogott támadó és védő értékekkel rendelkező hajók. A kis összpontszámú, kevés arannyal és nyersanyaggal rendelkező játékosoknak ajánlott. A törő hajó támadó, a balliszta hajó védő egység.

Katapult hajó és Lánghajó:
Középső kategória, mindenkinek ajánlott, a kicsiknek azért, mert az előző hajóknál jóval erősebbek, a nagyoknak pedig azért, mert olcsóbbak, mint a következő kategória hajói, és jó kiegészítő egységek melléjük. A katapult hajó védekezésre, a lánghajó támadásra való.

Evezőkerék Törőhajó, Ágyúhajú, Búvárhajó:
Miután sikerült kifejleszteni ezeket a hajókat, érdemes belőlük egyre nagyobb és nagyobb flottát gyártani. Az evezőkerék törőhajó támadásra, ágyúhajó védekezésre specializálódott, a búvárhajónak nincs különleges képessége, azonban nagyon erős támadó értéke van, viszont a kitartás értéke a leggyengébb, ezért gyorsan elpusztítják.

A támadó hajók kitartása mindig 5, a védőké 6, a búváré pedig 3.

A "Hermesz Temploma" csoda olcsóbbá teszi a kereskedelmi hajók vételét!
Tehát akinek van olyan szigete, ahol ez a csoda van, menjen arra a városára és ott kell megvennie a kereskedelmi hajóit! Így tud spórolni!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.